Prospețime pentru tenul tău
Un ten neted, strălucitor, care nu a văzut niciodată un coș în viața sa, ar putea fi scopul oricui, dar nu este neapărat egal cu pielea sănătoasă.
Pielea este cel mai mare organ din corpul tău și, la fel ca orice alt organ, sănătatea sa începe din interior. Cu o producție constantă de colagen și o rată regulată de schimbare a celulelor, pielea sănătoasă ar trebui să se simtă confortabilă și hidratată. Nu este vorba despre a fi fără pori și fără cusur. Este vorba despre a avea o piele care funcționează așa cum a fost concepută.
Straturile pielii și ce o afectează
Singurul strat de piele pe care îl poți vedea de fapt este epiderma, cea din partea de sus. Sarcina sa este de a servi ca o barieră împotriva lumii exterioare, împiedicând bacteriile și substanțele străine să pătrundă în organism. Dar, în ciuda faptului că are o muncă atât de critică, se întâmplă să fie și cel mai subțire strat de piele și, prin urmare, cel mai vulnerabil la factorii de mediu precum soarele.
Pentru a rămâne sănătoasă, epiderma se bazează pe stratul de sub ea – derma- pentru hidratare. Aici trăiesc vasele de sânge, foliculii de păr, uleiul și glandele sudoripare și nervii, toate legate între ele de colagen și elastină pentru a oferi pielii flexibilitate și rezistență.
Uneori, acel strat subțire de suprafață al epidermei se luptă să rețină umezeala, așa că ajunge să fie iritat, decojit și uscat. În acest caz pielea poate începe o producție exagerată ulei. Prea mult ulei poate înfunda foliculii, provocând erupții care își împing drumul până la epidermă.
Apoi, la cel mai profund nivel al pielii tale, se află hipoderma, unde corpul stochează grăsime pentru a te încălzi și pentru a-ți proteja corpul de răni. Când această zonă își pierde volumul la fel pățește și pielea ta, lăsând-o mai puțin plină și mai predispusă la deteriorare.
În medie, celule noi sunt create la fiecare 27 de zile pentru a le înlocui pe cele existente. Acest lucru reduce la minimum acumularea de murdărie și bacterii care cauzează acnee, precum și vindecarea treptată a inflamației și a pigmentării lăsate în urmă de orice pete care au existat la un moment dat pe pielea ta.
Cum să menții pielea sănătoasă?
Deci, având în vedere toate acestea, ce face pielea sănătoasă? Chiar dacă uneori pare că mama natură are alte planuri pentru tenul tău, cu măsurile de precauție potrivite este posibil să-l protejezi de uzura vieții de zi cu zi.
Îngrijirea pielii este, de obicei, primul punct de plecare pentru orice problemă de piele, dar cantitatea de sfaturi din lume este copleșitoare și poate fi tentant să încerci totul dintr-o dată. Diferitele combinații de produse funcționează bine pentru unele tipuri de piele, însă altele doar agravează. Cu toate acestea, câteva practici simple alcătuiesc cele mai eficiente rutine.
În loc să supraîncarci pielea cu prea multe ingrediente, prea devreme, alege să folosești elementele de bază. Elementele de bază ale oricărei rutine de îngrijire a pielii ar trebui să fie un produs de curățare, hidratant și n produs cu factor de protecție solară. Odată ce ai găsit combinația potrivită pentru tine, poți introduce treptat alte produse în funcție de nevoile pielii tale, făcând mai ușor să identifici orice ar putea iritant. Apa de lavandă poate fi o soluție calmantă eficientă pentru orice tip de piele. Lavanda este recunoscută pentru proprietățile ei calmante și reparatoare, astfel încât folosirea unor produse care o au în compoziție ar putea fi extrem de benefică pentru îngrijirea pielii tale, fără a-ți face griji că aceasta va avea efecte adverse nedorite.
Introdu încet exfolianți – exfolianții fizici vor îndepărta celulele moarte ale pielii, dar pot fi prea duri pentru unele persoane și pot duce la roșeață sau umflare. Exfolianții chimici pot pătrunde mai departe pentru o exfoliere mai profundă, păstrând pielea proaspătă și strălucitoare. Doar asigură-te că îi introduci încet în rutina ta. Prea mult și prea repede poate provoca inflamație și poate deteriora bariera pielii.
De mare ajutor în păstrarea unei pieli sănătoase ar putea fi folosirea unui antioxidant care ajută la creșterea reînnoirii celulare, la stimularea colagenului, la inversarea efectelor daunelor solare și la reglarea cantității de ulei pe care o produce pielea.
Lasă un comentariu
Acest site este protejat de hCaptcha și hCaptcha. Se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciului.